The Sushi Nazi

Kazunori Nozawa

La setmana que ve s’estrena als EEUU el documental JIRO DREAMS OF SUSHI del David Gelb, presentat al Festival de Berlín d’aquest any. El seu protagonista és el Jiro Ono, un ancià de vuitanta cinc anys que està considerat el mestre número 1 del sushi i és que el món del sushi és com una religió al Japó.

Tot i que no sóc un apassionat del sushi (m’agrada menjar-lo de tant en tant però m’ho passo millor fent un menú de teppanyaki) tinc ganes de veure’l. Però el que més m’ha encuriosit és un minicurt promocional que el mateix David Gelb ha realitzat sobre la figura del Kazunori Nozawa, un xef japonès que s’ha convertit en tota una celebritat a Califòrnia. Nascut al Japó, el senyor Nozawa va començar a estudiar a Tokyo per esdevenir un xef de sushi. La formació consistia en tres anys fent d’ajudant on rentava plats, netejava el peix, preparava salses i sobretot, aprenia a fer l’arròs de manera correcta. Sis dies a la setmana, quinze hores diaries de feina i a més a més el senyor Nozawa acompanyava cada matí al xef al mercat de peix de Tsukiji per seleccionar les millors peces. Un cop acabat l’aprenentatge va estar viatjant, treballant i vivint per totes les regions del país durant cinc anys, amb l’objectiu d’aprendre el màxim possible sobre tots els peixos autòctons del Japó. Un cop va tornar a Tokyo va obrir un petit restaurant i en dos anys li van proposar anar a treballar als EEUU. No s’ho va pensar i va estar treballant en un parell de restaurants fins que al 1987 va obrir el seu propi local, un bar minúscul amb una barra i poques taules on volia ensenyar als americans a menjar sushi autèntic a l’estil Edo. Els seus amics li deien que no funcionaria, que els americans estaven massa mal acostumats però ell va persistir i després de tres mesos amb el local buit, una bona crítica d’un periodista gastronòmic va canviar-li la vida. Sushi Nozawa ha estat obert durant vint-i-cinc anys (va tancar fa dos dies) i el lema del local (i del xef) era Trust me. No era només un lema promocional amb ganxo. Era el que el senyor Nozawa demanava als seus clients neòfits. La idea del local era que si t’asseies a la barra tu no demanaves sinó que ell et posava davant el que et preparava allà mateix i només t’ho havies de menjar en silenci. No podies parlar massa alt, els telèfons mòbils estaven prohibits i un cop acabat l’àpat havies de marxar. El temps màxim d’estada era de quaranta cinc minuts i naturalment, els preus no eren barats. El negoci ha estat un èxit durant vint-i-cinc anys i la prova està en que la gent podia estar fent cua a la porta del local durant més de dues hores per poder viure l’experiència de menjar al Sushi Nozawa. I no només per la qualitat del menjar (a la guia Zagat sempre hi sortia en posicions preferents) sinó per la llegenda del seu xef, que sempre estava darrera la barra i era conegut com a The Sushi Nazi per les seves males maneres. I és que si ell considerava que li faltaves el respecte a ell o als altres comensals, et feia fora sense miraments. Li era igual si eres una celebritat, si eres multimilionari o una estrella de Hollywood. Al 2007 la Charlize Theron es va atrevir a suggerir-li quines parts de peix que ell estava tallant li agradaven més, ell li va dir que parés, ella va insistir-hi i ell la va fer fora. Ara s’ha retirat i aprofitant la fama està creant una cadena de sushi-bars junt amb el seu fill i altres socis que probablement serà un èxit. Molts consideraven que la seva fama estava sobredimensionada però el resultat final era que el local, tot i només obrir de dilluns a divendres, estava sempre ple i la gent pagava sense protestar. I és que si t’has creat una llegenda al teu voltant, l’has d’aprofitar.

Quant a Eloi

Ni sóc italià ni ho vull ser
Aquesta entrada s'ha publicat en Gastronomia, Pel·lícules, Societat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a The Sushi Nazi

  1. chuchi ha dit:

    Has vist l’estrena de JIRO SUSHI als EEUU? No està gens malament……..

  2. yo soy aquel ha dit:

    2 milions xatu i manté bona mitja x sala

  3. Eloi72 ha dit:

    Ja t’ho vaig dir. La comprem i la venem al Yashima, als Kibuka i als All you can eat xinopseudojaponesos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s